Alfatihah untuk arwah student - kemalangan ngeri

Assalamualaikum semua. 

Rasanya semalam dah kecoh dan jadi isu hangat berkenaan kemalangan maut 4 penumpang kereta viva yang berlaku di MRR2 petang sabtu baru ni. And semalam saya memang tahu yang salah seorang arwah tu memang pelajar sem akhir Diploma Pengurusan kat sini. Sedih sangat bila dengar tentang kemalangan tersebut.

And..pagi ni tambah sedeh lagi bile staff sini bercerita mengenai keadaan di rumah n kawasan perkuburan semasa pengebumian keempat-empat arwah. Subhanaallah. And rupanya mangsa, Asma ismail tu adalah pelajar selalu nampak kat kolej and die merupakan adik xstudent saya..Sedih bila mengingatkan yang mayat arwah yang tanpa kepala.Ya ALLAH, walaupon saya tak tengok gambar arwah yang ade disebarkan kat twitter...saya dah dapat bayangkan macamane. Ramai kawan2 opis tengok mayat arwah dalam twitter. But Now, gambar tu dah diremove atas permintaan ahli keluarga terdekat. Ye la kan? rasanya tak elok kite nak share gambar2 yang macam tu..

Ya ALLAH, moga arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman. Menurut opismate, ramai sangat yang datang mase pengebumian arwah. yang paling tak leh terima, masing2 sebuk duk ambik gambar jenazah. Masyaallah..ramai sangatt yang snap. Pada pandangan saya la, tak perlu la kot kita nak beria-ia snap gambar2 jenazah. Hormatilah kaum keluarga yang tengah bersedih...

Sesape yang nak tengok detail mengenai kejadian tersebut, leh baca kat sini..



** Ya ALLAH, lindungilah kaum keluarga ku.........Kadang2 kemalngan ni kite memang tak leh nak jangka. Walaupon kite cube jadi pemandu yang berhemah, mungkin kesilapan, kecuaian org lain menyebabkan kita yang jadi mangsa. Nauzubillah..Semua Kehendak ALLAH..............

10 comments:

  1. Innalillah...salam takziah utk keluarga mangsa..da dgr gak berita nie gak tp x full focus..

    moga rohnya tenang di Sana..Alfatihah..

    ReplyDelete
  2. al-fatihah buat mereka semua...
    ngeri kemalangan tuh...

    ReplyDelete
  3. :( sedihhh...semiga roh kesemua tenang di alam sana...dan diletakkan diantara kalangang yg beriman..aminn

    ReplyDelete
  4. Satu contoh kes kemalangan kecuaian orang diri menjadi mangsa. Bubuh la AES ke ape ke kalau attitude orang kita di tahap kerak bumi, kemalangan sebegini or even worse tetap akan berlaku.

    Al-Fatihah buat arwah-arwah yang terkorban. Moga roh-roh mereka dirahmati Allah..aameen..

    ReplyDelete
  5. alfatihah utk arwah...mmg bc psl berita ni terkejut gk...sbb berlaku dkt area umh gk..mmg ptg tu kuar mkn pastu blk dr mkn tgk mrr2 jammed..dgn ujan lebat rupanye jammed disebabkn ada accident tp kitorang ikut jln lain sbb nk elak jammed

    ReplyDelete
  6. Ni la prangai org kita...agak2 la...xkn nk amik gmbar juga.pastu sibuk duk jaja sana sini. Me sendiri tak gamak nk tngkp gambar walau jenazah arwah ayh sy sndiri. Ckup la dlm igtn sy.Pd sy agap biadap. Nk buat apa dgn gambar tu? Xkn nk letak dlm frame kot....cian kt famili arwah...hormat la kt jenazah tu.

    ReplyDelete
  7. baru tau lama x tgk berita asik politik je kan ..

    Ya Allah yg dtg patut sedekahkan al fatihah baca yassin ni sibuk snap gambar pastu post kat fb twitter ..semoga arwah di tempatkan di kalangan org2 beriman amin..

    ReplyDelete
  8. alfatihah
    kesian pada mangsa
    kecuaian org lain diorg yg menjadi mngsa
    yallh jauhkan la kita seme dr perkara mcm ni
    kdg kita dh beringat berhemah
    tp tu la slah org lain kita plak jd mangsa

    ReplyDelete