Ketam oh Ketamm

Bila cuti-cuti ni, mood nak masak mmg sangat bagus la. tambahan lak baru je beli ketam aritu. So memang terus masak la.Disebabkan adik nak mai umah, so me msk ayam msk lemak cili padi lak. tambah menu..Tapi encik baba dah pesan siap2 kat saya..jangan masak pedas sangat especially ketam tu.Ok laaa baba !

Nak buat macamana kan ? wifey ni memang kaki pedas.Makan pasti nak pedas ! Kalo tak pedas, tak best !! Arini kan besday baba, so masak sepesel sket smalam.Wah..padahal tekak sendirik yang nak makan best..hehheehhee.....

  Ayam masak lemak cilipadi..
main campak-campak sajorkk..

Kat bawah ni adalah ketam masak merah..Mama Kembar Rifqy mintak resepi la pulak. Malu rasanya.Sebab saya main tibai campak je barang2. Dah la jenis nak cepat siap masak..Demi tak nak menghampakan ila, na bagitahu ye resepinya..Jangan gelak tauuu..sebab mmg sangat simple..

1. Basuh / Potong ketam macam biasa
2. Blend bawang merah / bawang putih
3. Panaskan minya.Masukkan cili kering yang dah dikisar. 
ANd masukkan bawang yang dah di blend jugak
4. Dah naik bau sume, masukkan ketam.tambahkan air...
5. Kalo nak masukkan serai pon boleh.Lagi sedap kot..
(saya xmasukk pon seraii...hehe..sedap jugak !!)

Beresss ! ! !! Siappppp......Jom tengok hasil masakan ketam yang simple...


Terliur tak ?? tak puas makan..rasa nak beli ketam lagi la...

## nampak pedas kan ? Memang pedas sikit. Cili kering yang pedas kot..hehehe...yang penting licin..
## Korang suka makan pedas tak ? Sape yang suke pedas, leh geng ngan mamarifqy ! !


6 comments:

  1. nyumm..nyummm sedapnya..nanak cikit..special mama masak tuk baba ek..

    ReplyDelete
  2. jarang sangat masak ketam dengan cili nih...selalu buat gulai lemak aja...

    terliur tengok menu nih, sedappp...

    ReplyDelete
  3. sedapnya!!!

    lamanya tak mai sini... :P

    ReplyDelete
  4. sedapnya..Kak G allergic ngan ketam!Tp Nureen suka...:-)

    ReplyDelete
  5. wah....ketam...jarang cik rose masak ketam....hubby tak suka...katanya tak ada isi...

    ReplyDelete
  6. hsbd ila mmg kena makn pedas naaaaaaaa

    ReplyDelete