Cium TAPI dapat pahala..Mahu cuba...acu try cube test !

Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak. Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama.

Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata; "Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi."

Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti?"Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu." Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi." Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."

LInk : SINI

7 comments:

 1. Nak!! Nak!! Nak pahala yg ni.. Hari2 nak!! Heheheheheh TQ mamaIqy share..

  ReplyDelete
 2. hari2 cium anak2..rindu sanagt setiap kali tinggalkan diorang kat taska..

  ReplyDelete
 3. hari-hari mesti cium anak...tapi anak lelaki la..anak perempuan belum ada rezeki lagi

  ReplyDelete
 4. kekadang sampai kena marah ngan Dhiya sebab selal sangat cim dia..hahhaha.
  best bau anak2 ni..terutama yg baby tu..ase nak cium sepanjang masa

  ReplyDelete
 5. hari - hari ciumm, klau tak cium..tak lengkap hidup naa..huhu

  ReplyDelete
 6. hari2 mesti cium..pegi keja, balik keja, nak tido and always nak cium jer....

  ReplyDelete
 7. wah..untungnya..ifa cium mak je la..hihi

  ReplyDelete