Me malu2 je nak kongsi resepi..sbb me tak pandai masak!hehehehe

Jangan gelakkan me tau..kawan2 sume!
me mmg rase malu nak buat entry ni. Nak kongsi resepi.bukan main malu.
Sebab me ni bukan RATU macam macam si ratu ituuu.
Bukan tukang Macam dapurDinda ini.Bukan Macam Suziey ini.bukan Macam Farra ini..
Yang selalu kongsi resepi2 best. ANd bukan macam Mama ini..Dessert terbaik dari ladang!

Tapi me nak menjwab persoalan kawan Mama! kat ENtry nasi ayam !

Resepi nasi ayam MamaRifqy..Me buat mmg sesungguhnya simple!!
gune resepi dari Umie rifqy..

eily..Jom buat untuk suami yaa!!

1. Rebus ayam..Letak la halia ngan bawang putih..

2. Untuk nasi , Tumis halia/bawang putih/marjerin..and letak air ayam n letak daun pandan!! and letak la berass..hehehhehehe

3. untuk Sup..Tumis bawang n halia sekalik lagik..gune air ayam gak!Kalau nak letak sup bunjut pon letak la..tak yah letak pon takpe..sodap gak!! me da try letak n tak letak sup ituu..

4. untuk Ayam..Peram dulu ayam yang da direbus..letak Kicap ngan sos tiram!! perap la dalam mase 15-30minit kot.lagi lame,lagi best and then goreng!

5. Untuk sambal..Letak lada/garam/gula/cuka/belacan sket je..then blend!!

DONE!!!!!!! sonang je kan??

Nih nasi ayam! tapi kurang kuning kan?
Kak Suziey cakap..letak telur..ye ek?? emm..leh try nih.
Kak,pecah kan je telur tuh ek..ambik yang kuning je ke??sempat lagik bertanya!!

To Yana : aaahh..perap dulu ayam nih tau! baru best!!


11 comments:

  1. salam kakna.....

    tqvm for the resepi =)
    sy bdk d luar pgr,so nak tanya soklan cepumas nie wlaupon trasa malu amat nk tanya nie :

    1. Tumis halia/bawang putih/marjerin

    2. Letak lada/garam/gula/cuka/belacan sket je


    / di atas bmaksud DAN or ATAU ????

    ReplyDelete
  2. nampak sedap la ...
    nanti nk try la ..

    ReplyDelete
  3. Sedapnyaa ayamm, lapar lahh plak. *Mama nak nasi ayam :)

    ReplyDelete
  4. wah sedapnya, senang je ek, leh la try resepi naa ni plak, selalu kit awat pakai resepi SIL

    ReplyDelete
  5. erkkk...naaa ni ..bila plak akk ckp letak telur..akk letak pewarna ler..jadi wrna kuning..ahahaha:p telur tu utk ngap..hahaha:p

    naa..utk sambal tu kan..akk tambah kurma n madu instead of gula..so dia akn jadi pekat n manis2 sket..hehe..just sharing :)

    ReplyDelete
  6. hah br nk ckp..pelik gk ltk telur...hehehe..ltk pewarna la na kasi kuning diraja...hehehe..dapnye kalo tgk gmbr ayam...

    ReplyDelete
  7. menyelerakan la na... resipi penuh takde ke..? hehehehe.. wow!!! nnti leh try letak nasi ngn telur tp na tak sempat ke tnye kak suziey full resipi.. bleh share ek..

    ReplyDelete
  8. Wah! Memang sedap dan simple la resipi ni. Bagus camni, tak perlu buat macam2 untuk siapkan 1 nasi ayam;-)

    Kepada Penghuni Dunia: Saya tahu jawapan kpd soalan anda. / maksudnya dan bukan atau.

    Tq ;-)

    ReplyDelete
  9. baru harini boleh baca entry ni naa...
    eh eily bukan tukang masak..blog tu cuma nak wat koleksi peribadi..nnti dah try nasi ayam naa ni eily tempek kat sana jugak resepi nih..hehe..
    nnti eily cuba yea naa..
    kalau ler masa cuti aritu boleh bukak blog, bley ler eily try resepi nih

    ReplyDelete